Denna koltrasthona, med en synlig unge, 'gick jag på', när jag var ute i Onsjöskogen och letade efter en GPSgömma.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den fre 12 jun 2015 13:20:01
Om Koltrastungar (Turdus m merula)
Dessa, minst 5st, 'gick jag på', när jag var ute i Onsjöskogen och letade efter en GPSgömma.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den fre 12 jun 2015 13:14:57
Om Större hjackspett (Dendrocopos major)
Ute och cyklade utmed Karls Grav, kanalen som går från Vassbotten (gropbron) till Göta älv (Brinkebergskulle slussar), då blir jag omflugen av en hackspett som sätter sig i ett träd mitt framför mig. Jag tvärnitar, fågeln sitter kvar. Jag tar fram kameran, fågeln sitter kvar och jag tar en hel massa bilder på den nästan medvetet poserande, den visar sig i klassisk profil (bilden), baksidan, framsidan och poserar lite olika med huvudet.
Härligt!
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den tis 26 apr 2011 20:41:00
Om Stare (Sturnus vulgaris
De var ett par och jag kan inte avgöra om det var hon eller han som fixerade mig med blicken.
Helt klart är jag iakttagen...
Jag var på väg till en damm för att se om jag kunde få bild på någon groda eller padda och då satt det ett par där och rotade. Jag tog några bilder och när jag sedan granskade dem så upptäckte jag att den här bilden hade något speciellt.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den sön 24 apr 2011 21:42:37
Om Gröngöling (Picus viridis)
Hade precis 'parkerat' cykeln då jag ser en rörelse högt upp i ett träd jag har framför mig, ser snabbt att det är en gröngöling och låter kameran 'smattra' och hoppas att någon bild ska bli 'duglig'. Den här tycker jag dög.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den sön 24 apr 2011 18:37:47
Om Törnsångare
Medan jag satt i skuggan och spanade efter Gallotia stehlini så kom den här och satte sig. Hann att ta två bilder då den blev skrämd av kameraljudet.
Den andra bilden ligger infälld, t.h. i första (stora) bilden.
Andra kandidater (enligt Håkan Nunstedt) till vad detta kan vara för fågel är: Ärtsångare (Sylvia curruca) och Glasögonsångare (Sylvia perspicillata)
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den mån 6 dec 2010 14:01:30
Om Västra Kanarieöarnas 'Chiffchaff'
Jag hade tagit plats i skuggan under ett buskage med tillhörande träd. Medan jag satt och väntade på att ödlor (Gallotia stehlini) skulle komma fram så kom denne lille fågel och hälsade på och hoppade omkring i grenverket alldeles nära.
Den är liten, absolut inte längre än 10cm, stjärtfjädrarna inräknade.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den fre 3 dec 2010 15:01:55
Om Rödfalk
Jag såg två, vid flera tillfällen. Så flög två stycken upp alldeles framför mig. Jag siktade så gott jag kunde med kameran och lät den smattra på och ändå blev den bästa bilden den här...
Jag har gjort mitt bästa för att förbättra den. Ljusat upp skuggorna, lagt på oskarp mask och sedan skärpa för att avsluta med oskärpa. Originalbild (beskuren)
Jag fick hjälp av Håkan Nunstedt (HN-Naturfoto) med artbestämningen. Den är väldigt lik Tornfalk och för mig skulle det lika gärna kunna vara en Sparvhök.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den ons 1 dec 2010 23:54:21
Om Rödhake
Jag var på väg ut på halvön, nordväst om Las Palmas. Gick en bit upp i bergen, utmed en gångstig. Kom till en platå. Där fanns ett par fågelarter men det var några så som inte ville vara med på bild.
Denne Rödhake ställde däremot villigt upp.
Rödhakar är för det mesta stannfåglar. Honor kan flytta sydväst, från Sverige räknat. Något fåtal kan ta sig till Spanien.
Det är alltså inte sannolikt att denne kommer från Sverige.
Det kan t.o.m. vara så att den är en egen art, nämligen: Erithacus (rubecula) superbus.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den tis 30 nov 2010 18:51:59
Om Fältpiplärka
Jag var på tillbakaväg från min vandring från Las Palmas och in i den dalgång som mynnar strax sydväst om staden. Jag hade gått så högt upp man kunde komma om man inte räknar in den höjd det låg ett litet bostadsområde på.
Marken var torr och stenig. 150-200 möh. Jag såg två fåglar flyga från sten till sten. Misstänker att de försökte leda mig bort från en eventuell boplats. De rörde sig nästan exakt som våra Sädesärlor varför jag först utgick från att det var en sydeuropeisk variant av sädesärla.
Hemma i min litteratur stämde det inte. Det visade sig vara en Fältpiplärka (Anthus campestris). Sällsynt i Sverige, enstaka ställen i Skåne och sydvästra Halland.
Flyttfågel. Så de jag jag såg kan vara från 'våra' Svenska trakter.
Om nu Gran Canaria är övervintringsplats för de här två som jag såg så faller ju min teorin om att skydda boplats...
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den tis 30 nov 2010 13:35:50
Om Koltrast, hona (Turdus m merula)
Denna koltrasthona, med en synlig unge, 'gick jag på', när jag var ute i Onsjöskogen och letade efter en GPSgömma.
Inlagd av Nils-Gunnar Nordlundh den fre 12 jun 2015 13:20:01